Cal Ramonet

Casa antiga de poble rural

CatalàCastellano

Llocs d'interès a l'entorn

Pilar d’Almenara

Prop del poble hi ha el Pilar d’Almenara. Es tracta d’una torre rodona d'origen musulmà dels segles XI-XII de 14 m d’alçada, que feia funcions de defensa i de vigilància. Actualment està perfectament restaurada, i es permet l'accés fins a la seva part més alta, des de on es poden contemplar unes vistes impressionants sobre el Pla de l'Urgell, a un costat, i sobre la serra Prepirinenca, a l'altre.
També es poden veure, a pocs metres de la torre, les restes de l'ermita romànica de Sant Vicenç i part de la muralla que tancava el castell d'Almenara, format per la pròpia torre, alguns habitatges, l'ermita i aquestes muralles.

Agramunt

El poble d'Agramunt és el centre geogràfic i la principal població de la Ribera de Sió, una comarca natural situada a la confluència de l'Urgell, la Segarra i la Noguera, i delimitada per les serres de Montclar i d'Almenara. Resulta un espai espectacular per a caminar i anar coneixent els secrets històrics que es poden anar trobant pel camí. Aquestes petjades del passat es tradueixen en diferents restes de pobles ibèrics, mosaics i ceràmica de l'època romana.

Llocs per visitar
  • Església de Santa Maria: Romànica del s. XIII, amb un retaule barroc del segle XVIII. Declarada monument nacional el 1932.
  • Castell d'Agramunt: La seva presència es remunta al 1051.
  • Casa de la Vila: Façana barroca del s. XVIII. Restaurada des del 2002.
  • Plaça Mercadal: Porticada pels quatre costats durant el segle XIX.
  • Plaça de la Muralla: On queden restes de l'antiga muralla d'Agramunt.
  • Espai Guinovart: Situat a un antic edifici del mercat municipal. Espai on s'expressa l'obra del pintor i escultor Josep Guinovart, conegut internacionalment.
  • Museu Lo Pardal: La Fundació Guillem Viladot Lo Pardal Poesia Visual d'Agramunt es un espai dedicat a l'obra de l'autor Guillem Viladot.
  • Pont de ferro: Aqüeducte metàl·lic del canal d'Urgell que salva el riu Sió.

Estany d’Ivars

L’estany d’Ivars és el més gran de Catalunya, amb 132 has. Es pot fer una ruta circular molt bonica tant a peu com en bicicleta. Si us agrada la fotografia, al capvespre podeu captar-hi esplèndides postes de sol amb el retorn de les aus que es preparen per passar la nit a la joca. Tot un espectacle!

Bodegues Costers del Sió

Castells de Lleida

Ruta pel romànic i el Pilar d'Almenara

La Ruta del Císter: Vallbona de les Monges

Museu de Joguets i Autòmats de Verdú

Festes importants

Festa major d’Almenara Alta

Es celebra el primer cap de setmana d'agost.

Fira del Torró d'Agramunt

És una fira multisectorial i agroalimentària amb un motiu singular: l'elaboració del Torró d'Agramunt i la Xocolata a la Pedra. Aquest dos elements típics de la vila són el referent arreu de Catalunya.

Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega

Fires i Festes de les Comarques de Ponent